Idees per a un turisme de reunions més inclusiu

Acte de presentació a l'auditori de la Torre Glòries

El Catalunya Convention Bureau (CCB) és el programa de l'Agència Catalana de Turisme especialitzat en el sector dels congressos i el turisme de reunions. A la trobada "Meet Ambassadors" d'aquest any 2022, que ha tingut lloc el 23 de novembre a la Torre Glòries de Barcelona, hem presentat el pla de treball per incorporar bones pràctiques d'inclusió i d'accessibilitat en els congressos que se celebren a Catalunya. La publicació de la guia "Posem de moda l'accessibilitat?" és el primer pas d'un projecte que inclou la producció d'un manual més ampli i d'un seguit d'activitats formatives per als membres del CCB. De moment hem aconseguit fer arribar el següent missatge: L'accessibilitat és imprescindible per al 10% de la població, necessària per al 40% i còmoda per al 100%. Sobre aquesta idea seguirem insistint!

Created: Friday, 25 November 2022 15:34

Back to top

Accessible Barcelona on FranceTV’s show Télématin

Jaques Déjéandile directs and presents the section of French television’s show Télématin entitled “Roues libres”. The programme attracts 1.5 million viewers. In November, Déjéandile – a wheelchair user – and his film crew came to Barcelona to test how accessible the city was as a tourist destination. Access Friendly was commissioned by Turisme de Barcelona in association with the Agència Catalana de Turisme to organise this press trip, and we also accompanied them during their stay in Barcelona. You can look at their report here or just click on the image.

Created: Tuesday, 29 December 2015 10:45

Back to top

Imatges tàctils a l’exposició dels Català Roca

Persona cega explorant una imatge tàctil

El Museu d’Història de Catalunya ha presentat l’exposició “Els Català, fotògrafs d’un segle” i hi ha incorporat recursos d’accessibilitat. Un total de sis taules -una a l’inici de cada àmbit- contenen imatges tàctils, cartel·la en tinta i braille, i un QR per escoltar l’audiodescripció de la fotografia. Els diagrames en relleu són de Touch Graphics i nosaltres hem redactat i posat la veu a les audiodescripcions. Podeu escoltar-les aquí.

Created: Monday, 26 September 2022 16:23

Back to top

El museu com a "interruptor"

Taula rodona Apropa 2019

APROPA CULTURA ha dedicat la Jornada 2019 d'Accessibilitat i Diversitat a reflexionar sobre el paper dels museus com a espai d'inclusió dels col·lectius de dones en situació de vulnerabilitat. Si no hi vas assistir et recomano llegir l'article-resum de la jornada titulat "El museu com a interruptor. Encenem les llums que tothom portem a dintre!". En aquest document he intentat recollir l'essència de tot el que va passar a l'auditori de la Fundació Miró, que va ser molt intens i molt inspirador. Vam escoltar veus valentes de dones vulnerades que no van deixar indiferent a ningú, i vam poder conèixer alguns dels projectes de col·laboració entre els museus i entitats de dones que ens van obrir la mirada cap a la inclusió.

Created: Monday, 16 December 2019 19:00

Back to top

La Audiodescripción de películas: una categoría de los Premios ATRAE

Logo AD

Los premios ATRAE reconocen los mejores trabajos de traducción y adaptación audiovisual que se han estrenado en toda España durante el año anterior. En esta séptima edición hemos participado como miembro del Jurado en la categoría de mejor audiodescripción de películas, series de TV o producto audiovisual. 

Las obras candidatas que optan al premio a la mejor audiodescripción son las siguientes: Incierta gloria; Borg McEnroe; El hilo invisible; Campeones; Benvinguts a la família; It; Res és impossible; Roma; El autor; y El viaje de sus vidas. La gala de entrega de premios tendrá lugar el 16 de noviembre en los cines Paz de Madrid.

Created: Tuesday, 08 October 2019 10:52

Back to top

Eliminar barreres digitals en la compra d’entrades online

Captura pantalla ordinador amb plànol de teatre

Per encàrrec de la Direcció General de Cooperació Cultural de la Generalitat, vam elaborar un estudi sobre l’accessibilitat dels sistemes de venda d’entrades online. Perquè més enllà de les condicions d’accessibilitat que han de tenir els teatres i equipaments culturals, també cal garantir que la compra per Internet d’entrades per a un espectacle compleixi les pautes d’accessibilitat i permeti així interactuar a totes les persones, independentment de les seves característiques o forma de navegació.

La redacció d’aquest informe-guia, realitzat conjuntament amb l'equip tècnic de Tothomweb, s’emmarca en el Pla d'accessibilitat dels equipaments escènics i musicals públics 2017-2020  

Created: Monday, 12 August 2019 08:22

Back to top

La diversitat, un repte generador de nous valors

Auditori ple de pesones escoltant les jornades d'accessibilitat i Diversitat 2018

Vàrem assistir a les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018, organitzades pel petit gran equip d’Apropa Cultura. Aquest any el tema es va centrar en “Com millorar l’atenció a les persones amb Discapacitat Intel·lectual i a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)”. Si bé s’han fet alguns avenços en l’accessibilitat física i comunicativa de molts equipaments culturals, encara cal fer molt camí per millorar-ne l’accessibilitat cognitiva. Aquí podeu llegir un breu document amb el resum de les Jornades.

Created: Monday, 15 October 2018 15:13

Back to top

25 aniversario de la ACIC

Soplando las velas

La Asociació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) ha celebrado sus primeros 25 años. Desde que se creó en 1992, esta pequeña agrupación de personas, ciegas o no, ha seguido una trayectoria de lucha coherente y perseverante en la defensa de derechos tan fundamentales como el voto en braille, la accesibilidad a la cultura o la integración laboral. El almuerzo de aniversario lo organizó la cocinera Montse Urán con la colaboración de la cooperativa Sambucus. ¡Todo un éxito! Felicidades a la ACIC y adelante con la lucha, porque todavía queda mucho por hacer y somos necesarios.

Created: Thursday, 09 November 2017 11:18

Back to top

Maquetes tàctils al MMB

Espai tàctil

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) té un nou espai d’interpretació tàctil per a conèixer la Galera reial, la joia del museu. Access Friendly ha assessorat aquest projecte i coordinat la realització de les maquetes i de les cartel·les en tinta i braille. El maquetista naval Elies Torres ha estat l’encarregat de produir la maqueta de la galera i de la quaderna mestra de l’embarcació. També s’han fet uns elements didàctics complementaris per a treballar a l’aula.

Created: Saturday, 14 April 2018 15:27

Back to top

Barcelona in a wheelchair

With Emma in the Gothic quarter

Emma Muldoon is a Scottish girl who is a member of Muscular Dystrophy UK’s Trailblazers, a network of young disabled people who campaign to remove the barriers that prevent them from living full and independent lives. She loves travelling around the world and to encourage other people with reduced mobility to do so. She came to Barcelona and I had the pleasure to be her guide. It was a great and successful experience. Here you can read about it. Thanks so much, Emma!

Created: Monday, 06 November 2017 22:42

Back to top

Manual d’exposicions accessibles

Auditori Museu del Disseny

El dia 2 de novembre es va presentar una nova publicació de l'Ajuntament de Barcelona: Exposicions accessibles, Criteris per eliminar les barreres de la comunicació i facilitar l'accés als continguts. El manual s'estructura en forma de Decàleg, amb els deu punts que cal tenir en compte a l'hora de dissenyar i obrir una exposició a tots els públics. 

L'autora del text és Maria-José Anía i l'edició és del Institut de Cultura de Barcelona i de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. L'acte de presentació es va fer a l'auditori del Museu del Disseny, on hi havia prop de 200 persones. Aquí sota podeu veure el video del making off de l'acte.

Created: Wednesday, 16 November 2016 15:00

Back to top

Conference at the Universitat Autònoma

We have recently given a new class about “Audiodescription in museums” to the students of the Universitat Autònoma de Barcelona enroled in the Master’s Degree in Audiovisual Translation. This time the conference –one hour and a half duration– was recorded in order to be included in the Faculty channel. Click on the image if you want to see the video.

The Guidelines for describing visual art, the source being those from Art Beyond Sight, were discussed and analysed together with several examples of verbal descriptions, some in English and some in Spanish and Catalan.

Created: Wednesday, 16 November 2016 14:42

Back to top

Paralympic wheelchair racer

Sailing experience

The award winning Paralympic wheelchair racer, Hannah Cockroft, has spent a few days in Barcelona evaluating the accessibility of the city. She had a great experience and enjoyed visiting the main attractions, specially the Museu Olímpic i de l'Esport, right next to the stadium in Montjuïc. 

One of the most exciting activities was our sailing experience in a small boat. The view of the city and its seafront from the water is just an amazing perspective!

Created: Friday, 11 November 2016 23:36

Back to top

Bravo pel Museu d’Art de Girona!

Avui toca el Prado

Va ser pioner. Des del 1993 no ha parat d’obrir camí per apropar l’art a les persones cegues. Taules experimentals, peces que es poden tocar, retolació i informació en braille... Aquest estiu acull, a més a més, la mostra “Avui toca el Prado”, sis reproduccions en 3D d’obres representatives del fons del Prado, a les quals s’ha incorporat per a l’ocasió la tela ‘Girona’ de Santiago Rusiñol.

Una audioguia descriu les obres i dóna les indicacions per a l’exploració tàctil, tota una experiència tant per als visitants cecs com per als que hi veiem. Molt recomanable!

Created: Thursday, 04 August 2016 18:30

Back to top

Interview to Meritxell Aymerich

Photo Meritxell

Highly recommended! Meritxell, a great friend and collaborator, speaks clearly in this interview about the strong and weak points of accessible tourism. As a blind person and travel expert, no one better than her to make us understand good practices and shortcomings of tourist facilities and services.

As she states, "training and common sense are the two basic facts that open all doors for us to enjoy a good experience."

I invite you to read the full interview, it’s well worth it!

Created: Wednesday, 04 May 2016 08:58

Back to top

Training at the UAB: “Guidelines for describing visual art”

The students working in groups

Audio description in all its forms is included in the program of the Master in Audiovisual Translation (MTAV) of the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). The technique to put into words the visual images is applicable not only to the cinema, theater or TV, but also in the field of museums to describe works of art. Since the 2007-08 academic year we have given in each edition of the course a session of 3 hours, which incorporates both theory and practice. Here you can see the summary of the session.

Created: Saturday, 30 April 2016 19:18

Back to top

Sessió sobre turisme accessible al postgrau d’Envelliment actiu

Instantània sessió formativa

Hem impartit una sessió formativa als alumnes del Postgrau en Gestió i Dinamització de Projectes d'Envelliment Actiu i Saludable , organitzat per la Barcelona School of Management de la UPF-Universitat Pompeu Fabra. Sota el títol “Accessibilitat i turisme sènior” hem analitzat la relació entre el turisme accessible i la gent gran, un segment de població en creixement constant. Les bones pràctiques en matèria de turisme inclusiu, que tenen en compte les necessitats especials dels clients, són sempre un avantatge per a tothom i especialment per a la gent gran. Gràcies per l’interès que van demostrar tots els participants en aquest postgrau!

Created: Friday, 08 April 2016 11:15

Back to top

Curtmetratge audiodescrit

Hem participat en el projecte “Visual into Words” (VIW), un dels projectes de recerca acadèmica impulsat pel Grup Transmedia Catalonia i liderat en aquest cas per la Dra. Anna Matamala de la UAB.  L’audio descripció (AD) del curtmetratge titulat Què passa mentre...  és l’objecte d’estudi. L’encàrrec ha consistit en la redacció del guió AD i l’enregistrament de la veu. Si voleu veure el resultat del curtmetratge audiodescrit, podeu prémer aquí o clicar directament sobre la imatge.

Created: Wednesday, 17 February 2016 15:56

Back to top

Easy walking tour of the Gothic Quarter

Easy walking tour of the Gothic Quarter

People with reduced mobility can now enjoy an adapted version of the Gothic Quarter Walking Tour run by Turisme de Barcelona. We have customised the route to ensure it is free of architectural barriers, shortened the itinerary and provided portable chairs so people on the tour can rest at the stop-off points. The tour is for small groups (10 people at the most) and runs on the first and third Friday of the month, at 10am in English and 12 noon in Catalan and/or Spanish. The price per person is 13.50 € and you can book here.

If you are a wheelchair user, walk with the aid of a stick, or get tired when you have to stand for short periods of time, don’t miss this tour of the “heart” of Barcelona!

The Barcelona television channel BTV ran an item about the tour on the day it launched. You can see it by clicking on the following link. Sorry it’s in Catalan, of course!

Created: Saturday, 12 December 2015 11:57

Back to top

Panel discussion about Accessible Tourism

Panel discussion about Accessible Tourism

On 3rd December, Turisme de Barcelona and the Agència Catalana de Turisme organised the panel discussion “Accessible Tourism in Barcelona and Catalonia” as part of World Disability Day.  The event was held in English at the Hotel Crowne Plaza Barcelona and more than 100 professionals from the tourism sector attended.

The discussion was moderated by the journalist Maria-José Anía, and taking part were Annagrazia Laura, president of the European Network for Accessible Tourism; Catherine Mack, from the British tour operator Responsible Travel; Daniela Rubio, a digital accessibility consultant and seasoned traveller; the British blogger Martyn Sibley; and Julià Montero, from the incoming travel agency Barcelona Zero Limits.

Created: Friday, 04 December 2015 09:32

Back to top

Photo reportage: accessible Barcelona

 Walk through the Gothic Quarter

Turisme de Barcelona commissioned us to work on a photo reportage to show that Barcelona is a wheelchair-friendly city.

The project has been a team effort, involving wheelchair users Esteban Caussa and Esther Cidoncha and the masterly skills of the photographer Antonio Lajusticia.

It was a pleasure to work with them all!

Created: Friday, 06 November 2015 18:25

Back to top

The Planetarium at CosmoCaixa is "access friendly"

Frame Documentary El que l'espai ens retorna

The documentaries screened at the CosmoCaixa Planetarium feature audio description (AD), subtitles for the deaf and hard of hearing (SDH), and sign-language interpretation (SLI). For the time being, these services are only provided in Catalan.

The production company Albedo Fulldome has commissioned us to adapt the scientific films about space it has made over the past few years. We have adapted three documentaries to date: ExoplanetasEl que l’espai ens retorna, and Cel profund. We hope we will continue to work together on future productions!

Created: Wednesday, 16 September 2015 11:15

Back to top

A walk through the Gràcia district

Group Diamant Square

This audio described itinerary through the squares of Gràcia has triggered a great deal of interest among the blind and visually impaired community. On Sunday mornings, we have taken small groups through this Barcelona neighbourhood to find out about its history, its personality and distinctive features. We have discovered 10 squares together, from the most popular, such as the Plaça del Diamant and the Plaça de la Virreina, to those that are more tucked away, such as the Plaça del Raspall and the Plaça del Poble Romaní.

It was a highly enjoyable and enriching experience!

Created: Tuesday, 17 March 2015 11:10

Back to top

Descriptive touch tours

Some friends who are blind asked me to organise some adapted visits to attractions, museums or neighborhoods. The possibility to touch original pieces, scale models or other tactile elements is the purpose of this experience to be enjoyed equally by sighted and non-sighted persons. We will start visiting the Sagrada Familia and will continue with a walk to the squares of Gràcia, in Barcelona. Small groups are organised, since audiodescription and tactile exploration requires time!

Created: Tuesday, 17 March 2015 11:22

Back to top

Descripció de fotografies

Fotografia de Eugenio Recuenco

A l’exposició “Distinció. Un segle de fotografia de moda” hi trobareu un seguit de fotografies amb la seva versió tàctil i la descripció detallada. Hem redactat els textos d’aquestes descripcions i locutat els audios, que es poden escoltar a les sales del Museu del Disseny. Si bé les descripcions s’han fet pensant en el públic que no pot veure les imatges, qualsevol persona hi descobrirà detalls en mirar la fotografia tot escoltant la seva descripció. Perquè veure-hi, no vol dir saber mirar!


Voleu provar-ho? Escolteu:

Created: Thursday, 26 November 2015 17:13

Back to top

Aprovada la nova Llei d'accessibilitat!

Noia amb cadira de rodes davant unes escales

Era una notícia llargament esperada. Per fi el Parlament de Catalunya va aprovar el dia 15 d'octubre la Llei 13/2014 d'accessibilitat, publicada en el DOGC el 30 del mateix mes. Si la llei fins ara vigent i ja derogada -que es va promulgar l'any 1991 i es va desplegar en el Decret de l'any 1995- parlava quasi únicament de barreres arquitectòniques, la nova normativa amplia el concepte a les barreres en la comunicació i també, molt important, a les barreres actitudinals.

Tot un pas endavant! Aquest nou marc legal ha de permetre avançar cap a la plena autonomia de les persones i la igualtat d'oportunitats per a tothom. Ara cal veure com es desenvolupa la llei per a la seva aplicació i compliment en la pràctica.

Created: Thursday, 06 November 2014 22:15

Back to top

Guía para elaborar documentación digital accesible

portada guia docs accesibles

Las personas ciegas, por ejemplo, que utilizan un lector de pantalla y navegan con teclado en lugar de hacerlo con un 'mouse', a menudo se enfrentan a documentos ilegibles. Algo así como un usuario en silla de ruedas frente a una escalera sin rampa alternativa.

La creación de documentos accesibles es aún una asignatura pendiente y una gran desconocida. Por eso esta guía es de lo más recomendable: sirve para comprender lo que se puede hacer con las herramientas de Office para producir documentos que puedan ser leídos por personas con muy diferentes capacidades.

La guía ha sido publicada por el CENTAC (Centro Nacional de Tecnologías de la Accesibilidad) y puede descargarse desde su propia web. Os animo a hacerlo y a utilizarla!

Created: Tuesday, 23 September 2014 16:48

Back to top

Seminari sobre Hotels accessibles

Picto hotel

El dijous 2 d'octubre hem impartit el seminari "Hotels accessibles: una aposta de futur i de qualitat", organitzat pel Gremi d'Hotels de Barcelona.

El turisme accessible és un dels segments de mercat amb més potencial. En aquest seminari es donen les claus per entendre de quins clients parlem i com es pot millorar l’atenció a les persones amb necessitats especials. Amb un format dinàmic i pràctic, es mostra què cal “saber, fer i fer saber” per tal de captar nous públics i diferenciar-se de la competència.

Un total de 22 persones han participat en el seminari, que ha tingut lloc a l'hotel Catalonia Plaça Catalunya. Gràcies a tots per dedicar un matí del vostre temps!

Created: Wednesday, 17 September 2014 16:51

Back to top

El pequeño deseo de Adonai

En el castillo de Montjuïc

La Fundación Pequeño Deseo tiene una gran misión: cumplir los deseos de niños con enfermedades crónicas o de mal pronóstico con el único objetivo de proporcionarles una alegría que les ayude a sentirse mejor anímicamente.

El 6 de julio tuve la oportunidad de participar en el sueño hecho realidad de Adonai, un niño de Madrid que viajó en AVE con su madre hasta Barcelona. Una vez aquí visitamos el Park Güell y subimos con el teleférico de Montjuïc hasta el castillo. Pero lo mejor del día ocurrió en la playa de la Barceloneta, donde Adonai se dio un chapuzón y disfrutó de lo lindo jugando con las olas.

Él lo pasó bien, sin duda, y para mí fue una experiencia maravillosa compartir esos buenos momentos.

Created: Thursday, 24 July 2014 22:53

Back to top

El Park Güell en silla de ruedas

Con David en el Park Güell

Sí, el Park Güell se puede visitar enteramente en silla de ruedas! Lo comprobé en el mes de junio cuando hice allí una visita guiada para David Gabbai. Fue todo perfecto.

A pesar de las características del parque, en cuya Zona Monumental hay escaleras y desniveles, las personas con movilidad reducida pueden acceder a prácticamente todos los espacios. Eso sí, dando algún rodeo si se va en silla de ruedas, puesto que hay que tomar caminos alternativos. 

En el Servicio de Atención al Visitante, situado a la entrada del parque, al recoger las entradas te dan un mapa con el itinerario recomendado de esos caminos libres de barreras. Además, la persona con discapacidad tiene descuento en la entrada y su acompañante tiene la entrada gratuita. 

Created: Sunday, 31 August 2014 13:03

Back to top

Promoure la diversitat

Cartell Festa Diversitat

A finals d'abril va tenir lloc el Festival de la Diversitat organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona, amb un programa d'activitats interessantíssimes destinades als infants i joves.


L'objectiu, sensibilitzar sobre els valors de la diversitat i la integració. Hi van participar diverses entitats, entre elles l'Assemblea per la Diversitat i l'ACIC. Feia goig veure els més menuts jugant i aprenent, per exemple, com escriure el seu nom en Braille.

resized IMG351resized IMG347

A banda de concerts, jocs i xerrades, es van organitzar diversos passis de documentals amb format de cinefòrum.

En aquest enllaç podeu veure el documenta"Feina i ceguesa. Igualtat d'oportunitats?". Val la pena, us agradarà!

Created: Thursday, 21 August 2014 17:48

Back to top

Llibre de la Joana Raspall per a llegir amb els ulls i amb els dits

Amb motiu de l'Any Joana Raspall 2013, l'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) va editar un text autobiogràfic de l'escriptora de Sant Feliu de Llobregat titulat El retrat de l'avi.

L’edició integra el sistema braille i la lletra impresa, i té una fotografia en relleu a la portada de la qual s’ofereix una descripció i guia d’exploració tàctil.

És la darrera publicació editada en vida de la nostra estimada Joana Raspall. Just un dia abans de la seva mort, vàrem tenir el privilegi de visitar-la a casa seva i lliurar-li uns exemplars del llibre. L’escriptora, ja centenària i amb un estat de salut molt fràgil, encara va tenir forces per a un somriure d’agraïment.

El dimarts 7 d'octubre a les 19h a la Biblioteca Sagrada Família, es presentarà novament aquesta publicació i es fara la lectura del text. Podeu veure el cartell de l'acte clicant aquí.

Created: Thursday, 17 July 2014 16:41

Back to top

Col•labora comprant art solidari

La peça escultòrica entre les mans

Si voleu tenir una bonica peça d’art i alhora col·laborar amb una bona causa, podeu comprar l’escultura que l'artista Guido Dettoni ha fet per a l’APSOCECAT.

La “Deafblind Shape” (o forma sordcega) representa de forma visual i tàctil la sordceguesa. És realment preciosa, i un gust palpar-la i tenir-la entre les mans.

Created: Thursday, 17 July 2014 17:43

Back to top

Cactus en la acera... retirados!

Cactus peligrosos en la acera de la calle Rosselló

En abril envié esta foto a la sección "La foto del lector" del diario La Vanguardia. Salió publicada con este texto:

"Los estorbos en las aceras, junto a la entrada de un establecimiento, son numerosos y variados", escribe la lectora Maria-José Ania. "Pero en este caso, para las personas ciegas que caminan con su bastón resiguiendo la pared, son peligrosísimos. Hay plantas más amables y menos dañinas que los cactus", advierte.

Un par de semanas más tarde, se cambiaron los maceteros. Esta es la carta de Sira García Bosch, Cap de comunicació del Districte de l'Eixample, que apareció publicada en la sección "Cartas de los lectores". 

Leer más...

Created: Friday, 04 July 2014 11:44

Back to top

European Conference on Deafblindness, a Barcelona

Intervenció de Pep Llop a l’auditori de Caixafòrum
"Make a noise about deafblindness across Europe" ha estat el lema de la conferència sobre sordceguesa que ha tingut lloc al Caixafòrum el dia 20 de juny.

L'informe "Mapping opportunities for Deafblind People across Europe és el document final del projecte d’indicadors europeus de la sordceguesa.

34 organitzacions de 26 països europeus han col·laborat en el projecte, que analitza la situació de la sordceguesa a Europa amb la finalitat d’elaborar una proposta comú d'atenció institucional a aquesta discapacitat.

Created: Tuesday, 08 July 2014 17:10

Back to top