Bibliografia recomanada

  • Chatterjee, Helen (edited by), Touch in museums: Policy and Practice in object Handling. Berg Publishers. Oxford, 2008

    Recull d’articles de diferents autors sobre la importància del tacte i l’exploració d’objectes amb les mans, com a via essencial de coneixement i aprenentatge.

  • Rovira-Beleta Cuyás, Enrique. Llibre blanc de l'accessibilitat. Edicions UPC, Col·lecció Temes d’Ergonomia i Prevenció. Barcelona, 2003

    Manual de referència per a la supressió de les barreres arquitectòniques en l’urbanisme i els edificis, escrit per l’arquitecte —usuari de cadira de rodes— que millor domina la matèria.

  • Valls, Josep M. Moure’s per l’espai públic: l’accessibilitat en primera persona. Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis, Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge. Barcelona, 2005.

    Testimonis de persones amb discapacitat –física, sensorial o intel·lectual- sobre els seus problemes de mobilitat en l’espai públic. El llibre inclou un CD amb la versió en àudio.

  • Barash, Moshe. La ceguera. Historia de una imagen mental. Ensayo sobre la concepción y la representación en las artes visuales de la ceguera, desde la Antigüedad hasta el Barroco. Ediciones Cátedra. Madrid, 2003

    L’autor, historiador de l’art, analitza com ha estat representada la ceguesa en l’art de la cultura occidental.

  • Bollea, G. L’arte a portata di mano. Verso una pedagogia di accesso ai Beni Culturali senza barriere. Museo Tattile Statale Omero. Armando Editore. Ancona, 2006

    Recull de diversos estudis i experiències sobre l’accés tàctil a l’art, editat per un museu tiflològic que és referència a Itàlia i Europa.

  • Clarkson, John; Roger Coleman; Simeon Keates; Cherie Lebbon. Inclusive Design: Design for the Whole Population. Springer, Verlag. London, 2003.

    Els autors són investigadors de l’Engineering Design Centre de la Universitat de Cambridge, Regne Unit. Argumenten la millora dels productes i serveis quan es tenen en compte les pautes del Disseny inclusiu o Disseny per a Tothom.

  • Gratacós Masanella, Rosa. Otras Miradas. Arte y ciegos: tan lejos, tan cerca. Ediciones Octaedro. Barcelona, 2006

    Recull l’àmplia experiència i el treball de recerca acadèmica fet per la Dra. Gratacós, professora emèrita de la UAB i pionera en la didàctica de l’art entre les persones cegues. Rosa Gratacós va rebre la Creu de Sant Jordi 2014.

  • Housen, A. and Desantis, K. Art beyond sight: A resource guide to art, creativity and visual impairment. Art Education for the Blind & American Foundation for the Blind, New York, 2003

    És la guia de referència per a l’ensenyament i difusió de l’art entre les persones cegues. Edició molt acurada, amb gairebé 500 pàgines de gran format.

  • Ochaita, Esperanza. Psicología de la Ceguera. Compilación de Alberto Rosa. Alianza Psicología. Madrid, 1993

    Tracta en profunditat temes com ara la percepció sense visió o l’orientació i el coneixement espacial de les persones cegues.

  • Borau, Dolors, i Izquierdo, Oriol. Una festa sobre rodes. Il·lustracions d’Ignasi Blanch. Editorial Cruïlla. Barcelona, setembre 2010.

    Conte adaptat a un sistema pictogràfic de comunicació augmentativa. Fet amb la col·laboració del Centre d’Educació Especial Esclat. Els autors són els pares de la Clara, una nena amb paràlisi cerebral que va morir l’any 2009.

  • Talking Images Guide & Research. Museums, galleries and heritage sites: improving access for blind and partially sighted people. RNIB and Vocaleyes. London, UK, 2003

    Estudi sobre l’accessibilitat i les audioguies adaptades als museus del Regne Unit, promogut pel RNIB-Royal National Institute for the Blind i Vocaleyes, especialistes en audiodescripció.

  • Villey, Pierre. Le Monde des Aveugles. Essai de Psychologie. Librairie José Corti. Paris, 1984.

    Un clàssic de referència escrit per un intel·lectual cec. Publicat per primera vegada l’any 1914.

  • Laloux, Éléonore (avec la collaboration de Yann Barte). Triso et alors!. Max Milo Éditions. Paris, 2014.

    Testimoni valent sense embuts d'Éléonore, una noia amb síndrome de down que fa de la seva vida un exemple de com combatre la percepció de la societat envers les persones que tenen un cromosoma de més.

  • Bordes, Gilbert. Le silence de la Mule. Éditions Robert Laffont. Paris, 2001.

    Novel·la que té per protagonista la Jeanne, una noia sord-muda que al poble anomenen “la mule”, la mula. Després d’episodis de explotació i abusos, l’arribada de l’hereu d’un molí en ruïnes pot fer recuperar la condició humana d’aquesta jove.

  • Jean, Didier et Zad. Deux mains pour le dire. Éditions de la Découverte de Syros. Paris, 1999 (reimpressió 2006).

    Novel·la juvenil sobre un nen que perd el seu millor amic quan aquest s’en va a viure a una altra ciutat, i la nova veïna que sembla que no li fa ni cas quan li parla...

  • Moreno Rodríguez, Ana. La Comunidad Sorda : aspectos psicológicos y sociológicos. Confederación Nacional de Sordos de España, Madrid, 2000.

    Aporta les claus necessàries per a conèixer i entendre el món de les persones sordes, tot qüestionant estereotips i posant el lector en el lloc de l’altre.

  • Novotny Hunter, Jana. Écoute mes lêvres. Bayard Éditions Jeunesse. París, 2005.

    Novel·la juvenil situada a la “ciutat dels sords” de Califòrnia on una noia es pregunta perquè la comunitat signant no es pot barrejar amb l’oralista.

  • Sachs, Oliver. Veig una veu. Viatge al món dels sords. Traducció de Margarida Trias. Edicions Proa. Barcelona, 2002.

    Un relat apassionant sobre el món de la sordesa i la llengua de signes, explicat per un mestre de la divulgació científica i autor de nombrosos llibres.

  • Soler, Miquel-Albert. Didáctica multisensorial de las ciencias. Un nuevo método para alumnos ciegos, deficientes visuales, y también sin problemas de visión. Col. Papeles de Pedagogía. Editorial Paidós - ONCE. Barcelona, 1999.

    Una eina fonamental per a la didàctica integradora. L’autor, doctor en Ciències de l’Educació, dóna les claus per a un ensenyament de les ciències basat en la utilització de tots els sentits.

  • Directrius per a materials de Lectura Fàcil. Editat pel Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya. Barcelona, 2012
  • Questione di Leggibilità. Se non riesco a leggere non è solo colpa dei miei occhi. Editat per la Regione del Veneto i la Comune di Venezia. Venècia, 2008

    Aquest llibre és el resultat del projecte “lettura agevolata” (lectura fàcil) sobre recomanacions de disseny per a persones de baixa visió.

  • Capdevila i Planta, Marta. Sords profunds, però hi sentim i parlem!. Ajuntament de Barcelona. Barcelona, 2008.

    Testimoni entranyable i valent d’una mare sorda profunda i el seu tercer fill, sord com ella. Les il·lustracions del llibre són de l’autora mateixa.

  • Cedillo Vicente, Pepita. Háblame a los ojos. Ediciones Octaedro. Barcelona, 4ª ed. 2010.

    Filla de pares oïdors, Pepita comparteix la seva sordesa profunda genètica amb la seva germana. Ja adulta i mestra d’escola, escriu pàgines viscudes amb la intenció de comprendre els oïdors i ser compresa com a sorda.

  • Dauvin, Aurélie. À perte de vue. J’ai Lu. Paris, 2010.

    La petita Aurélie neix amb un problema de baixa visió que s’agreuja fins a deixar-la cega total. Ens explica el seu periple de discriminació, abusos, maltractaments... per arribar al seu somni, ser professora.

  • Del Saz, Nuria. A ciegas en Manhattan. Ediciones Alfar. Sevilla, 2013.

    Nuria del Saz (Sevilla, 1974) és periodista, coneguda per ser la primera presentadora cega d’informatius al Canal Sur TV. Amb sentit de l’humor, en primera persona i amb la curiositat del periodista, Nuria del Saz ens acosta a l’Amèrica del Nord que no apareix en els mitjans tot i ser molt real i autèntica.

  • Jarnìková, Ivana. Eliska, ma petite fille aveugle... et sourde. Les Doigts Qui Rèvent. Talant, France, 2008.

    Un llibre colpidor que narra l’experiència en primera persona d’una mare que s’enfronta a la sordceguesa de la seva filla.

  • Laborit, Emmanuelle. Le cri de la mouette. Éditions Robert Laffont. Paris, 1993.

    Testimoni directe d’Emmanuelle Laborit, una actriu sorda de naixement que va obtenir el premi Molière a l’actriu revelació teatral del 1993. És un relat novel·lat que explica l’univers dels sords, des de la perspectiva d’una sorda signant.

  • Accesibilidad universal. Requisitos de espacios públicos urbanizados, entornos edificados, transporte y comunicación. Fundosa Accesibilidad. Editat per AENOR, Madrid 2009
  • Guia de Bones Pràctiques. Observatori Europeu Ciutats i Pobles per a Tothom. Editat per l’IMPD-Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Ajuntament de Barcelona, 2006

    Recull de 65 experiències triades pels ajuntaments europeus adherits a l’Observatori pel seu caràcter innovador i transferible. Edició trilingüe català-anglès-castellà.